Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Hledáme vedoucí/ho PR a eventů.

Potenciál obnovitelných zdrojů v České republice: Foltovoltaické elektrárny na brownfieldech

Oldřich Sklenář Oldřich Sklenář / Ed. 26. 5. 2021
Potenciál obnovitelných zdrojů v České republice: Foltovoltaické elektrárny na brownfieldech

Kolik procent naší spotřeby energie jsme schopni pokrýt z domácích obnovitelných zdrojů? Na otázku se pokusí odpovědět tento krátký seriál. Ve třetím díle se podíváme na možnosti fotovoltaických elektráren umístěných na brownfieldech.

Zatímco minulý díl byl věnován střešním a fasádním elektrárnám, tentokrát budou předmětem zájmu fotovoltaické elektrárny (FVE) umístěné na plochách, které vznikly jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, vojenské, rezidenční či jiné aktivity. Tyto nemovitosti (území, pozemky, objekty, areály) jsou dnes nevyužité, respektive je nelze využít, aniž by předtím proběhl proces jejich regenerace, mj. proto, že mohou být kontaminované.

Dle výsledků sociodemografického výzkumu, který byl letos proveden na reprezentativním vzorku české populace, představují brownfieldy jednu z nejvíce preferovaných variant pro umístění nových FVE. Tímto se nabízí možnost zužitkovat mnohdy jinak obtížně využitelné lokality.

Preference české veřejnosti v otázce umístění nových FVE. Zdroj: Souhrnná zpráva sociodemografického výzkumu
Příklady za zahraničí

V zahraničí řeší využití brownfieldů například americká Agentura pro ochranu životního prostředí. Ta za účelem využití existujících brownfieldů založila program RE-powering, který se zabývá mapováním vhodných lokací, vytvářením studí proveditelnosti apod. Realizaci takovýchto projektů poté řeší kapitálové fondy ve spolupráci s firmami, které se na danou oblast přímo specializují.

Pro podobné příklady ovšem není nutné chodit za oceán. Svého času největší FVE v Evropě byl Neuhardenberg Solar Park, postavený na místě bývalého vojenského letiště (obdobně vznikl také Templin Solar Park nebo Waldpolenz Solar Park).

Čtěte celý článek v odkazu níže:

Původní vydání: Potenciál obnovitelných zdrojů v České republice: Fotovoltaické elektrárny na brownfieldech

Přejít
Tagy
Tagy
energetika 475
Česká republika 2794
životní prostředí 333
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: