Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Do týmu čínských projektů hledáme komunikačního manažera/manažerku.

Pražský studentský summit

Pražský studentský summit je celoroční vzdělávací projekt s dvacetiletou tradicí pro více než 300 studentů středních i vysokých škol z celé České republiky, který pořádá Asociace pro mezinárodní otázky. Dává mladým lidem možnost rozšiřovat si znalosti v oblasti mezinárodního dění, lidských práv, ekonomie, mezinárodní vzdělávací, vědecké a kulturní spolupráce, mezinárodní bezpečnosti či životního prostředí, tříbit své kritické myšlení a zároveň prohlubovat rétorické, prezentační a argumentační dovednosti. Část projektu navíc probíhá v angličtině a rozvíjí aktivní jazykové schopnosti účastníků. Akci připravuje tým téměř 70 dobrovolníků, kteří pracují ve svém volném čase a bez nároku na honorář.

Prazsky studentsky summit Dinstbier

Hlavní vzdělávací metodou Pražského studentského summitu je simulace činnosti mezinárodních organizací (OSN, EU a NATO). Každý účastník při této aktivitě zastupuje jeden světový stát. Během ročníku se dopodrobna seznamuje se situací a životem v tomto státě a s jeho postoji k různým celosvětovým problémům. Rovněž se učí porozumět specifikům různých regionů, rozvíjí své znalosti o fungování mezinárodních organizací a seznamuje se s problémy, kterým mezinárodní společenství čelí. Na konci ročníku pak studenti navrhují řešení problémů, kterými se zabývají reálné mezinárodní organizace a mezi ostatními účastníky se snaží prosadit to, o co by skutečně usiloval diplomat jimi zastupovaného státu.

Jsem rád, že existují v naší zemi lidé, kteří neberou mezinárodní politiku a její souvislosti na lehkou váhu. Politiku jako službu obecnému dobru, jako službu ideálům, které jsou vyšší než nějaké partikulární zájmy.

Václav Havel

Summit se těší značné podpoře známých osobností. Každoročně ho navštíví desítky českých i zahraničních významných diplomatů, politiků, akademiků, byznysmenů či novinářů. V minulosti projekt zaštítily osobnosti jako například Václav Havel, Karel Schwarzenberg, Jan Kavan, Petr Pithart či Madeleine Albrightová.

Jako hosté se Pražského studentského summitu zúčastnili například předseda vojenského výboru Severoatlantické aliance Petr Pavel, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, předseda Senátu PČR Milan Štěchdiplomaté Štefan Füle, Hynek Kmoníček či Marie Chatardová, novináři Erik Tabery, Jindřich Šídlo či Jakub Železný,  ekonomové Zdeněk Tůma, Petr Janský či Tomáš Sedláček, odborník na etiketu Ladislav Špaček, státní zástupkyně Lenka Bradáčová, americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro a mnoho dalších. Pražský studentský summit tak nabízí mladým lidem jedinečnou platformu pro setkávání a inspirování se mezi sebou i s významnými osobnostmi veřejného života u nás i v zahraničí.

Prazsky studentsky summit 1

Na studenty čeká i další vzdělávací program širšího zaměření, především interaktivní školení, ať už jde o zdokonalování rétorických schopností, korektní a slušnou argumentaci, práci s odbornými texty a informacemi obecně, či kritické myšlení. Projekt – díky důrazu na neformální vzdělávání – představuje vhodný doplněk výuky na středních a vysokých školách, neboť se soustředí na aspekty rozvoje osobnosti, které bývají českým vzdělávacím systémem opomíjeny.

O metodách vzdělávání pomocí diplomatické simulace si můžete přečíst i v našem článku původně vydaném v magazínu Perpetuum.

Odebírejte naše novinky: