Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Do týmu čínských projektů hledáme 2 analytiky / analytičky.

O projektu: Posilování odolnosti české, slovenské a polské společnosti před volbami do Evropského parlamentu 2024

Poslední roky s sebou přinesly hned několik krizových momentů, které otřásly nejen světovou politikou a ekonomikou, ale také veřejnou důvěrou v mezinárodní organizace, státní instituce a demokratické hodnoty. Negativní dopady těchto krizí, od globální pandemie po ruskou agresi vůči Ukrajině, ještě umocnily nové vlny dezinformací a konspiračních teorií z dílny domácích i zahraničních aktérů.Ve spolupráci s Evropskou unií a slovenskými a polskými partnery proto bude AMO v letech 2023 a 2024 pracovat na projektu „Posilování odolnosti české, slovenské a polské společnosti před volbami do Evropského parlamentu 2024“.

Projekt se zaměřuje na zlepšování společenské odolnosti vůči vnitřním i vnějším informačním hrozbám a posílení českého, slovenského a polského informačního prostoru před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu. Aktivity projektu se soustředí na širokou veřejnost, studenty a absolventy žurnalistiky, mezinárodních vztahů a příbuzných oborů a představitele státních a evropských institucí. Mezi hlavní cíle patří zvyšování povědomí o hrozbě dezinformací, propagandistických kampaní a zahraničníhovlivu, rozvíjení schopnosti veřejnosti zpozorovat takové snahy, hledání způsobů, jak jim čelit, a rozšiřování mediálního pokrytí informačních hrozeb a evropských voleb. K dosažení těchto cílů budou přispívat workshopy na univerzitách, veřejné debaty, komentáře v médiích, školení pro zástupce občanské společnosti a mediální scény a závěrečný report s doporučeními pro veřejné činitele. Všechny výstupy jsou blíže popsány v dalších odstavcích.

Workshopy na univerzitách

Ve všech třech zemích proběhne v rámci projektu série vzdělávacích workshopů na vysokých školách pro studenty žurnalistiky, mezinárodních vztahů a příbuzných oborů. Workshopy se budou věnovat zejména zvyšování povědomí o nástrahách číhajících v informačním prostředí, praktickým radám, jak odhalit dezinformace a jak proti nim zakročit, a zvyšování informovanosti o blížících se evropských volbách.

Veřejné debaty

Zvyšování povědomí o informačních hrozbách a volbách do Evropského parlamentu bude probíhat i prostřednictvím veřejných debat v Česku, Polsku a na Slovensku.

Mediální výstupy

Během celého projektu budou analytici a analytičky AMO a partnerských organizací přispívat k veřejné debatě o společenské odolnosti a hrozbách, kterým čelí, komentáři v médiích a vystoupeními v podcastech a televizi.

Závěrečný expertní workshop

Ve finální fázi projektu se bude v Praze konat specializovaný workshop pro zástupce médií a občanské společnosti, který zhodnotí stav společenské odolnosti před volbami do Evropského parlamentu. Diskuse přispěje k výměně informací i ke sdílení osvědčených i nových prostředků posilování společenské odolnosti.

Finální zpráva s doporučeními

Na závěr vypracuje projektový tým finální report shrnující výstupy projektu, hlavní zjištění a doporučení pro stakeholdery a evropské instituce s návrhy, jak čelit zahraničnímu vlivu a jak budovat společenskou odolnost v kontextu voleb do Evropského parlamentu i mimo ně.

Projekt „Posilování odolnosti české, slovenské a polské společnosti před volbami do Evropského parlamentu 2024“ je podpořen Evropskou unií. Podílí se na něm celkem pět partnerů z Česka, Slovenska a Polska. Spolu s Asociací pro mezinárodní otázky (AMO, Česká republika) na projektu spolupracuje Univerzita Karlova (Česká republika), Studentská sekce Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity (IIPS, Česká republika), ADAPT Institute (Slovensko) a EAST Center (Polsko).

Odebírejte naše novinky: