Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Do týmu čínských projektů hledáme 2 analytiky / analytičky.

AMO se zúčastnilo Fóra 2000 s debatou na téma Virtual Insanity? How to Guarantee Transparency in Digital Political Advertising

AMO AMO / Ed. 23. 10. 2019
AMO se zúčastnilo Fóra 2000 s debatou na téma Virtual Insanity? How to Guarantee Transparency in Digital Political Advertising

Dne 14. října 2019 proběhla v rámci mezinárodní konference Forum 2000 debata Virtual Insanity? How to Guarantee Transparency in Digital Political Advertising organizovaná ve spolupráci mezi AMO a European Partnership for Democracy. V debatě přijali účast poslanec Jan Lipavský za Pirátskou stranu, analytička Globsec Miroslava Sawiris a ředitel centra nových médií v Internews Ukraine Vitalij Moroz.

Otázky týkající se digitální politické reklamy, online transparence a dezinformací stály v popředí této diskuze. Nicméně její účastníci měli možnost seznámit se se stavem online dezinformací, politického marketingu a řešení výzev s nimi spojených nejen v České republice, ale také na Slovensku a Ukrajině. Jan Lipavský se ve svém vystoupení zaměřil na otázky připravenosti české společnosti čelit dezinformacím a cizímu vměšování v demokratické procesy v České republice. Miroslava Sawiris přiblížila publiku situaci na Slovensku a krátce prezentovala výsledky výzkumu think tanku Globsec týkajícího se prezidentských voleb na Slovensku. Vitalij Moroz mluvit o zkušenosti s prací se sociálními platformami a jejich chování na Ukrajině.

Mezi zajímavé body patřil poznatek Miroslavy Sawiris, že žádný ze tří diskutovaných států se nedokáže s komplexním fenoménem online dezinformací a politické manipulace vypořádat sám, a je proto nutné usilovat o širší spolupráci. V případě Česka a Slovenska na úrovni EU. Jan Lipavský přispěl do diskuze podnětem, že je třeba efektivněji využívat existujících právních a legislativních nástrojů, které již ČR má dnes k dispozici, včetně zákona a zákazu šíření nenávisti ad. Vitalij Moroz se ve svém vystoupení zaměřit na konstruktivní spolupráci se sociálními platformami za účelem dosažení všemi stranami požadované změny v režimu společné regulace. Upozornil přitom na složitost vnitřního fungování platforem a šířku celého problému, když Facebook jen v tomto roce na Ukrajině smazal 1 000 000 účtů šířích dezinformace a další stovky facebookových skupin, jejichž propagátoři utratili na reklamě více než 1.6 milionu USD.

Další postřehy a feedback z konference Forum 2000 si můžete přečíst na stránkách našich partnerů European Partnership for Democracy.

Tagy
Tagy
digitální agenda 95
kybernetická bezpečnost 137
volby 1347
vzdělávání 397
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: