Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Do týmu čínských projektů hledáme komunikačního manažera/manažerku.

Agenda pro českou zahraniční politiku 2015

Vít Dostál Vít Dostál / Ed. 18. 1. 2016
Agenda pro českou zahraniční politiku 2015

Analytici AMO zhodnotili českou zahraniční politiku v roce 2014 a předložili svá doporučení.

Analytici AMO ohodnotili zahraniční politiku znovu známkou 3. Zásadními tématy roku 2014 byla reakce na dění na Ukrajině a s tím související ohrožení evropské bezpečnosti, změna kurzu v české evropské politice a vztahy vůči sousedům.

„Rok 2014 byl v mezinárodní politice jedním z nejdramatičtějších od konce studené války. Jasně se ukázalo, nakolik iluzorní byla představa, že ČR se velké mezinárodní otázky příliš netýkají. Ruská agresivní politika vedoucí k anexi Krymu a asymetrické válce na východní Ukrajině, vzestup Islámského státu či rekordní vlny uprchlíků na hranicích EU znamenají, že hlavními výzvami pro českou společnost dnes již nemohou být pouze ekonomická prosperita či boj s korupcí. Jak trefně prohlásil ministr Zaorálek, nastala hodina diplomacie, kdy je budoucnost české společnosti úzce propojena se zahraniční politikou,“ píší editoři publikace Vít Dostál a Jakub Eberle autoří v úvodní kapitole.

Podle autorů bude rok 2015 přinejmenším stejně náročný a nepředvídatelný jako ten předchozí, a to nejen kvůli konfliktu na Ukrajině, který bude nadále zásadním determinantem evropské bezpečnosti. V polovině roku ČR převezme předsednictví Visegrádské skupiny a bude mít tedy jedinečnou příležitost posílit tento zásadní středoevropský formát. Na dokončení čekají také koncepční dokumenty, které by měly nabídnout jasný pohled do zahraničněpolitickéh uvažování nové vlády.

Agenda pro českou zahraniční politiku je vydávána každoročně od roku 2007 a zaměřuje se na prioritní oblasti české zahraniční politiky. Hodnotí hlavní události zahraniční politiky předešlého roku a obsahuje doporučení pro rok následující. Kniha poskytuje orientaci v zahraničněpolitických otázkách především politikům, úředníkům, akademikům, novinářům a zahraničním diplomatům.

KNIHA Ke stažení

Agenda pro českou zahraniční politiku 2015
Vít Dostál, Adéla Denková, Alice Rezková, Anna Kunová, Antonín Berdych, Jakub Eberle, Jakub Kufčák, Jakub Záhora, Kryštof Kruliš, Michal Lebduška, Michal Vodrážka, Ondřej Mocek, Tereza Jermanová, Tomáš Jungwirth Březovský, Václav Kopecký, Václav Lídl Stáhnout
Tagy
Tagy
Asie 603
Evropa 3451
Evropská unie 2222
NATO 454
Postsovětský prostor 427
Rusko 1445
USA 1059
Ukrajina 1147
Visegrádská skupina 540
Česká republika 2792
Čína 1008
česká bezpečnostní politika 389
česká evropská politika 801
česká zahraniční politika 1301
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: